Nödvattenförsörjning
Kommunen ansvarar för att alla invånare har tillgång till dricksvatten, även om den ordinarie vattenförsörjningen inte fungerar. Du som har egen brunn har eget ansvar för din dricksvattenförsörjning.
Om det blir allvarliga störningar i dricksvattenförsörjningen kan Roslagsvatten (kommunens VA-huvudman) placera ut vattentankar. Detta kallas för nödvatten. Tankarna placeras ut på platser i områden där det är behov av vatten. Dessa fylls på efterhand.
Tänk på att du själv måste ta med dig kärl att bära hem vattnet i. Använd rena dunkar som är avsedda för just dricksvatten.
Kemikalieolyckor
Anläggningar och verksamheter som vid en olycka kan innebära fara för allvarliga skador på människor eller miljö kallas farliga verksamheter. Dessa verksamheter omfattas av Sevesolagen, som ska förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Läs mer om farliga verksamheter i närområdet på Brandkåren Attundas webbplats Länk till annan webbplats.
Läs mer om Sevesolagen på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.
Om allmänheten behöver varnas vid allvarlig händelse på en Seveso-anläggning inom brandkåren Attundas verksamhetsområde, kommer det att ske med hjälp av ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
Läs mer om Viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
Kärnenergiberedskap
Enligt lag ska de län där det finns ett kärnkraftverk arbeta med kärnenergiberedskap. I arbetet ingår bland annat att arbeta fram beredskapsplaner och att ha en beredskapsorganisation för att hantera en olycka med utsläpp av radioaktivitet eller med risk för utsläpp.
Länsstyrelsen i Uppsala län har ett huvudansvar vid en olycka hos Forsmarks kärnkraftverk. Från den 1 juli 2022 ingår Knivsta kommun i den nya yttre planeringszonen för Forsmark, en beredskapsåtgärd som beslutats av regeringen för verksamheter med joniserad strålning.
Beslutet innebär att det ska finnas en planering för utrymning som bygger på underlag från strålningsmätning av markbeläggningen, en planering för inomhusvistelse och en planering för begränsad extrautdelning av jodtabletter, åtgärder som Länsstyrelsen ansvarar för.
Tillsammans med den nya yttre planeringzonen uppdateras den inre och en yttre beredskapszonen, med en ungefärlig utsträckning om 5, 25 respektive 100 kilometer. Förändringen är viktig för att förbättra möjligheterna att genomföra effektiva skyddsåtgärder i samband med en kärnkraftsolycka.
Vid en kärnteknisk olycka där utsläppet har en sådan omfattning att det kräver särskilda åtgärder är det Länsstyrelsen som tar över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten. Länsstyrelsen ansvarar också för att skydda allmänheten. Bland annat genom information om hälsoskyddsåtgärder för befolkningen som till exempel att dela ut jodtabletter i områden som drabbats av radioaktivt nedfall.
Räddningstjänsten inom Knivsta kommun ska bistå länsstyrelsen i arbetet med strålningsmätning och rapportering av mätresultat genom att ställa personal och nödvändig egendom till förfogande. Kommunen stöttar även Länsstyrelsen i planeringsåtgärder såsom inomhusvistelse, eventuell utdelning av jodtabletter och mottagande av evakuerade från angränsande län.
Läs mer
Beredskaps- och planeringszoner - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kärnenergiberedskap | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kärntekniska olyckor - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.