Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Tre volontärer berättar

Som volontär gör du en värdefull insats för andra. Men du får också mycket tillbaka, som gemenskap och en känsla av delaktighet. Här berättar tre av Lyckträffens volontärer om varför de ger av sin tid för att hjälpa någon annan.

Yngve Kjellgren har varit volontär hos Lyckträffen i sju år. Flera gånger i veckan ställer han upp för Handtaget, Väntjänsten eller Promenadgruppen.

– Det kan handla om att byta batterier i en fjärrkontroll, eller sätta upp gardiner hos någon som har svårt att göra det själv. Men det händer också att jag följer med på sjukresor. Då hjälper man personen att komma in och ut ur sjukhuset, och ger också lite och trygghet till den som behöver det.

Yngve Kjellgren står framför träd och hus i Knivsta

Volontärskapet är roligt för att det är så uppskattat, berättar Yngve. Men det är också en aktivitet som motiverar volontären att själv komma ut och hålla igång.

– Det verkligen är dubbel nytta. Både för den som behöver hjälp, och för oss som hjälper till. För vi kommer ju också ut och träffar andra!

Dessutom har den fina gemenskapen i volontärgruppen blivit en viktig del av Yngves vardag.

– Vi kommer alltid till Lyckträffen i god tid innan för att dricka kaffe och umgås. Det är mycket trevligt, säger Yngve.

Språkcaféet – en plats för möten

Till Språkcaféet kommer invandrare som vill träna sig i svenska språket. När deltagarna och volontärerna umgås med varandra växer ordförrådet, samtidigt som grammatiken och uttalet blir bättre.

På Språkcaféet finns också utrymme att ställa frågor om sådant som känns obekant med det svenska samhället, vilket gör det till en betydelsefull plats för etablering.

Per Lindblom framför träd på Sågverkstorget i Knivsta

Per Lindblom har varit volontär i fyra år och deltar på Språkcaféet varje torsdag:

– Jag blev volontär för att jag gillar språk, men också för att man får träffa nya människor och lära sig om hur de lever i andra länder. Det blir som ett möte över kulturgränserna.

Förutom att öva sig i svenska kan deltagarna prata om kulturskillnader och få hjälp att förstå hur det svenska samhället fungerar.

– Det känns bra att göra en insats för integrationen och hjälpa de här människorna att komma in i språket och förstå kulturen. Jag upplever att jag verkligen gör skillnad som volontär.

Det positiva utbytet är ömsesidigt. Per berättar att mötena på Språkcaféet ofta har varit som en ögonöppnare också för honom.

– Det har gett mig en hel del insikter om det svenska samhället och vår kultur. Som volontär får man upptäcka Sverige genom andras ögon, och det är väldigt intressant.

Gudrun Nilsson står i Mejeriparken i Knivsta

Gudrun Nilsson har hunnit med många volontäruppdrag de senaste 16 åren, bland annat för Språkcaféet och Promenadgruppen.

– Jag mötte Promenadgruppen ute ibland och tyckte att det såg så trevligt ut. Då gick jag och anmälde mitt intresse och sedan har det bara rullat på.

Men vad gör ni egentligen i Promenadgruppen?

– Först träffas vi på Lyckträffen i god tid och dricker kaffe. Sen ringer vi till äldreboendena Estrids och Vilhelms gård och säger hur många rullstolar vi kan ta med på promenaden – det beror på hur många vi är den dagen. Sen går vi dit och hämtar upp dem som ska med på. Som mest har vi nog varit 15-16 stycken.

Promenaden är naturligtvis välgörande i sig, men gemenskapen är ett ännu större dragplåster.

– Även om man har ont i ryggen och inte kan gå med på promenaden, så kommer man hit ändå, bara för att umgås med de andra volontärerna.

Gudrun pratar varmt om den fina sammanhållningen bland volontärerna, och vilka tillställningar de har under året.

– Man får en större vänskapskrets som sträcker sig utanför de här aktiviteterna. Man står gärna och pratar en stund när man möts ute på gatan eller i affären. Sen har det gett mig så många roliga minnen. Häromdagen skulle jag till exempel förklara skillnaden mellan siren och syren på Språkcaféet – då får man tänka till.

Ann Martini vid cafédisken på Lyckträffen i Knivsta

Ann Martini är anställd i kommunen och ansvarar för Lyckträffen. Hon berättar att nätverket med volontärer inte riktigt har återhämtat sig sedan pandemin och det finns plats för fler att engagera sig.

– Är man nyfiken på volontärarbete så får man gärna höra av sig till mig. Vi brukar börja med ett volontärsamtal för att prata om vad som kan vara intressant att göra.

Exempel på verksamheter man kan engagera sig i är Väntjänsten, Handtaget, Språkcafé, Promenadgruppen, men också som ledare för cirklar, eller musikalisk underhållning och högläsning på Knivstas äldreboende.

Den som vill bli volontär får först skriva på en överenskommelse med tystnadslöfte. Som volontär är du försäkrad, och du får också möjlighet att gå någon utbildning som tack för ditt engagemang.

– Vi brukar också bjuda in alla volontärer till en avtackningsfest i början av sommaren. Det är verkligen fantastiskt med dessa omtänksamma personer som vill dela med sig av sin tid och kunskap. Det vill vi så klart uppmärksamma på det sätt vi kan, säger Ann.

Det här är Lyckträffen

Lyckträffen ligger på Sågverkstorget och har öppet från klockan 9.00 till 16.00. Alla som är lediga dagtid är välkomna in på fika eller en pratstund. Verksamheten erbjuder en rad olika aktiviteter, som balanspass, grabbgänget, handarbete eller anhöriggrupp.

En hel del sker i samverkan med bland annat Pensionärernas riksorganisation PRO, SPF seniorerna eller Röda korset. Lyckträffen är också samlingspunkt för volontärverksamheterna.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 16 januari 2024