Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja våra e-tjänster

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Kock

Det här är Marie och Peter. De arbetar som kockar på en av de skolor som finns i Knivsta kommun. Läs mer om deras arbete här och se varför de tycker att de har Sveriges viktigaste jobb.

Marie och Peter i en skolmatsal

Vilka är ni?

- Jag heter Marie och jobbar som specialkostansvarig på en skola i Knivsta. Jag har jobbat inom kommunen i två år - jag började jobba på en annan skola där jag gjorde matlådor till äldre inom hemtjänsten. Det var jätteroligt och jag trivs bra här.

- Jag heter Peter och har inte varit här länge alls. Jag började i mars i år. Jag har ingen bakgrund inom skolkök sedan tidigare, utan har gjort helt andra saker. Jag har jobbat med internationell försäljning i mer än 20 år, jag har även haft egna restauranger. Efter det halkade jag in liksom på ett bananskal här i skolkök och det känns bra.

Hur är det att jobba i ett skolkök?

- Det är roligt. Vi har redan börjat att planera inför nästa år och har tankar på vad vi vill göra, som egna menyer för varje skola. På så sätt kan vi sätta vår personliga prägel på det vi gör och det känns kul och stimulerande - det tycker även våra elever när vi pratar med dem.

Det är viktigt att barnen kan kommunicera med oss vad de vill ha. De kanske inte kan få allt de önskar, men de får ändå vara med och önska.

Vad är det bästa med ert jobb, tycker ni?

- Att laga god mat! Att lyssna på våra gäster är a och o - om de exempelvis säger att en viss maträtt inte är god så kan vi lyssna på dem och försöka göra maträtten godare genom att till exempel byta ut en ingrediens.

Det är jätteviktigt med bra samarbete i köket och att vi har roligt tillsammans, som ett team. Vi kommer dessutom väldigt bra överens med skolan som vi jobbar på, vilket också är väldigt roligt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för er?

- Vi kommer hit till halv sju på morgonen,och då börjar vi bland annat med att starta värmeskåp som finns i köket. Vi pratar sedan ihop oss om dagen och påbörjar matlagningen. Vi hjälps åt med maten och förbereder matsalen för de första gästerna.

När alla har ätit är det dags att städa och göra rent. Vi kan även förbereda till dagen därpå och göra beställningar.

Vad krävs det för att jobba med det ni gör?

- Jag (Marie) har en kockutbildning, jag började utbilda mig som kock 2001 på en treårig komvuxutbildning. Där fick jag lära mig yrket väldigt snabbt. Därefter började jag jobba. Jag kommer ihåg att jag fick mycket hjälp under den första tiden och det tycker jag är a och o – att kunna be om och få hjälp. Du lär dig något nytt hela tiden. Jag har även en bagarutbildning sedan gymnasiet, vilket är en bra erfarenhet för det jobb jag har nu. Det är alltid bra att ha erfarenhet i form av tidigare jobb eller utbildning.

- Du kan vara utbildad kock eller så kan du vara som jag (Peter) som inte har någon kockutbildning men en längre arbetslivserfarenhet från restaurangvärlden exempelvis. När du jobbar inom kommunen finns det några formella delar att förhålla sig till, exempelvis att känna till hygienföreskrifter och livsmedelshygien. Det är en utbildning som du får inom ditt yrke.

Hur är det att jobba i en kommunal verksamhet?

- Det är roligt!

- Det är inte helt olikt näringslivet, som jag har erfarenhet av. Uppgifterna kan vara olika men uppdraget är desamma och alla moment liknar varandra.

Vad gör ert jobb till Sveriges viktigaste jobb?

- Det är enkelt – barnen är det viktigaste vi har!
Om vi ska kunna ge dem en bra grund vad gäller maten så är det här ett alldeles utmärkt jobb att ha. Barnen behöver bra mat för att orka med sin skoldag, och om de inte äter då kommer de bara att bli trötta. Därför är vårt jobb viktigt!

- Något som förvånade mig (Peter) när jag kom hit, var att fanns så många barn som hade allergier eller behöver en behovsanpassad kost. Vi kan hitta lösningar som fungerar för dessa barn också - och göra maten till något att njuta av.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 26 juli 2023