Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Exempel på hållbarhetsarbete i Knivsta kommun kopplat till klimat och biologisk mångfald

Knivsta kommuns hållbarhetsarbete sker varje dag och på många sätt inom kommunen, från skola och omsorg till stadsplanering och byggnation. Här hittar du en lista med exempel på hur kommunens verksamheter arbetar med hållbarhet kopplat till klimat och biologisk mångfald.

  • Vi har tecknat flera hållbarhetslöften tillsammans med Länsstyrelsen, bland annat kring ekosystem och biologisk mångfald. Knivsta kommun arbetar med löftena på flera sätt, till exempel med åtgärder mot invasiva arter och skogsskötsel som värnar naturen och främjar artrikedomen. Till de större projekten hör ny grönplan för Knivsta kommun och en landskapsekologisk analys som kartlägger de områden i kommunen som är värdefulla för arters spridning.

    Läs om kommunens hållbarhetslöften Länk till annan webbplats.
  • Vi har tagit fram en skyfallskartering som identifierar områden där det kan finnas risk för översvämning i samband med ett skyfall. Kartan är ett stöd för fastighetsägare men också ett viktigt dokument för oss på Knivsta kommun att luta oss mot när vi planerar för ny bebyggelse och fattar beslut om hur Knivsta ska utvecklas i framtiden.

    Läs om karteringen och se kartan
  • Vi sköter två av Knivstas naturreservat – Ängbyskogen och Gredelby hagar med Trunsta träsk. I Ängbyskogen finns naturtyper som trädklädd betesmark och fuktäng, och också flera skyddsvärda arter. I Gredelby hagar och Trunsta träsk hittar du värdefull våtmark och artrika betesmarker. Från fågeltornet kan du skåda brun kärrhök stryka över vassen och på försommaren höra näktergalen sjunga.

    Läs om Knivstas naturreservat
  • Vi arrangerar aktiviteter för att bjuda in till och lära ut om Knivstas vackra natur. Under året kan du bland annat delta under Biologiska mångfaldens vecka med kalas i Kölängskogen, vara med på Knivstaåns dag, gå på fågelspaning i Gredelby hagar och inviga nya naturreservatet Ängbyskogen. På höstens skördemarknad och under äppelfesten i Eda lyfter vi lokala producenter, som kan vara med och berätta om sin verksamhet och sälja sina varor. Håll utkik här på knivsta.se för mer information.
  • Växterna i kommunens parker och planteringar är utvalda för att locka pollinatörer. Det blommar i rabatterna under hela säsongen - mycket mat till fjärilar och bin! I Mejeriparken och i Gredelby hagar finns insektshotell och fjärilsholk, och under året ska fler hotell byggas. I den nya bärbuskträdgården vid CIK blommar det mesta eller är ätbart.

    Läs nyheten om bärbuskträdgården vid CIK Länk till annan webbplats.
  • Vi arbetar med att ta reda på hur vattenkvaliteten i våra vattendrag kan förbättras. Nu finns ett lokalt åtgärdsprogram framtaget för Knivstaån, Ekebyån och Pinglaström. Arbetet med det lokala åtgärdsprogrammet för Valloxen och Lövstaån beräknas vara färdigt i sommar 2025.

    Läs om projekten med våra vattendrag Länk till annan webbplats.
  • I å-rummet kring Knivstaån i centrala Knivsta bor bland annat fiskar, fåglar och bävrar. Varje år arrangeras Knivstaåns dag i å-rummet. I år blir Knivstaåns dag den 9 maj – håll utkik här på knivsta.se för mer information.

    Läs mer om å-rummet Länk till annan webbplats.
  • När kommunen köper varor och tjänster ska klimatet och hållbarhetsfrågan alltid beaktas. Det står i kommunens riktlinjer för inköp och upphandling, som säger att upphandling ska verka som ett styrmedel för att nå de globala målen enligt Agenda 2030. Kommunen ska sträva efter att i alla upphandlingar ställa så långtgående krav kring hållbarhet som möjligt.

    Läs kommunens riktlinjer för inköp och upphandling Länk till annan webbplats.
  • När datorer och annan it-utrustning som används i kommunens verksamheter inte fungerar längre lämnas de till upphandlad entreprenör som återanvänder och återvinner maskiner, tillbehör och delar så långt det är möjligt, med hållbarhet i fokus.
  • Vi arbetar fortsatt med att minska energiförbrukningen, i första hand av miljö- och klimatskäl. Bland annat pågår ett arbete med att successivt byta ut äldre belysning mot energisnål LED i gatubelysningen och att styra belysningen på olika sätt – till exempel tänds utomhusytan för padel och innebandy vid CIK enbart när den används, elljusspårets lampor är släckta dagtid. Även konstgräsplanen i Alsike har LED-belysning. I verksamheterna gör vi inventeringar för att hitta fler möjligheter att spara energi, utöver att alla är extra noga med att stänga av utrustning och släcka lampor.
  • Flera av våra större lokaler (Högåsskolan, Adolfsbergsskolan, Norrgårdens förskola, Lustigkulla förskola och CIK) är så kallade passivhus, det vill säga byggnader som värms utan tillskott av el eller annan energikälla.
  • I stället för att ta bilen använder biblioteket lånecykeln Saga för att cykla ut med låneböcker till förskolor, äldreboenden och Knivstabor som inte själva kan ta sig till biblioteket, i Knivsta och Alsike. Biblioteket har också, i samarbete med Folkuniversitetet, en klimatgrupp för unga som träffas för att prata miljö och diskutera olika frågor.
  • Inom hemtjänsten och hemsjukvården använder vi elcyklar när så är möjligt, vid kortare avstånd.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 21 mars 2025