Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

För skolor och förskolor

Här hittar du information som riktar sig till både barn och lärare på förskolor och skolor. Det kan handla om sopsortering, återvinning eller skräpplockning.

Skräpplockardagarna 2025

Var med och håll Knivsta rent - anmäl dig till Skräpplockardagarna!

Varje vår deltar Knivsta kommun i Håll Sverige Rent-aktionen Skräpplockardagarna mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp, både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Förra året deltog över 700 000 personer runt om i landet. I år vill vi bli ännu fler!

Anmälningen för 2025 öppnar den 3 mars och anmälan sker via länken nedan. Precis som förra året kommer inga påsar att skickas ut från Håll Sverige Rent. Iställer uppmanar vi alla deltagare att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, hemmet eller på annan plats. Skräpplockardagarna håller på mellan 3 mars och 28 maj.

Skräpplockardagarna är också ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion.

Sortera och återvinn era insamlade förpackningar av papper, glas, metall och plast i skolans miljörum eller på närmaste återvinningsstation. Det material som inte går att återvinna kan ni lägga i era sopkärl för restavfall. Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl kan ni samla det i säckar och kontakta avfallsenheten@knivsta.se så ser vi till att det blir hämtat.

Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er kontakta avfallsenheten på telefonnummer 018-34 70 00 alternativt via e-post: avfallsenheten@knivsta.se

Var med du också i kampen mot skräpet!

Anmälan till Skräpplockardagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se film om skräpplockning från Svenskt friluftsliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunutmaning - Ta hand om ditt skräp - tänk på djuren och naturen!

Nu ber vi er skolklasser eller barngrupper om hjälp. Kan ni dela med er av era bästa tips och argument för att få Knivstaborna att sluta skräpa ner? Era bidrag kommer att ställas ut på Knivsta bibliotek under vecka 21 och 22 i samband med firande av den Biologiska mångfaldsveckan och även lyftas i kommunens sociala kanaler. - Gemensamt kämpar vi för att få slut på nedskräpningen! Så här kan ni delta:

  • Anmäl er till Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna https://hsr.se/event/knivstas-skrapplockardagar-2025 Länk till annan webbplats.
  • När ni anmält er får ni tillgång till deras pedagogiska material såsom filmer, faktatexter och skrivuppgifter, förslag på leker, tipspromenader men också möjligheten att t.ex. skriva ut diplom och medaljer till deltagarna. På så sätt kan ni på ett enkelt sätt lära er mer om vilken typ av skräp som verkligen ställer till det för djuren och vad vi kan göra för minska risken att djuren kommer till skada.
  • Leta efter mer information och fundera tillsammans: - Vad skulle de människor som skräpar ner behöva höra för att sluta med det? Varför måste vi minska nedskräpningen i naturen med tanke på våra vilda grannar djuren?
  • Era förslag kan bestå av en affisch, teckningar, en insändare eller något helt annat. Låt kreativiteten flöda!
  • Skicka in era förslag senast 16 maj 2025. Bidrag kan skickas digitalt via e-post sara.antell@knivsta.se eller lämnas in fysiskt till Naturskolan via Kontaktcenter i kommunhuset. Uppge klass, skola och kontaktperson. Ni får gärna lämna in flera bidrag!

Sopskolan för högstadiet

Sopskolan är ett interaktivt utbildningsmaterial som riktar sig till elever på högstadiet.

Bakgrunden till Sopskolan är att öka kunskapsnivån bland skolungdomar kring miljöeffekterna av avfallshantering och konsumtion. Målet är att inom några år ha en komplett skolsajt, som inkluderar alla avfallshierarkins steg.

Övergripande mål för projektet är att öka kunskapen om avfallshantering och konsumtion genom

  • att öka målgruppens förståelse för att deras agerande påverkar miljön och för vad de rent praktiskt ska göra med sitt avfall
  • att få målgruppen att koppla ihop sin konsumtion med den avfallsmängd de producerar, få dem att börja tänka och välja utifrån ett miljöperspektiv

Studiematerialet har utvecklats av Avfall Sverige i samarbete med El-Kretsen och Batteriinsamlingen.

Gå till Sopskolans webbportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sopskolan logotyp

Besök Knivsta kretsloppspark

Alla skolbarn i Knivsta kommun är välkomna på studiebesök till Kretsloppsparken på Gredelbyvägen 29. Här får klasserna och deras lärare en guidad rundtur på anläggningen och information om hur avfallet från parken återvinns.

Vi får veta en hel del om hur vår livsstil påverkar klimatet och vad vi kan göra för att minska belastningen på vår miljö.

Vill du få mer information om Kretsloppsparkens verksamhet eller boka in din klass för ett besök kontakta avfallsenheten på telefon 018-34 70 00.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 12 mars 2025